Var noga med grundträningen

Även om du tävlar mycket för närvarande är det bra att träna och se till att hästen fortfarande är lydig. Här hittar du en bra övning.
Även om du tävlar mycket för närvarande är det bra att träna och se till att hästen fortfarande är lydig. Här hittar du en bra övning.

I en period av intensivt tävlande är det extra viktigt att gå tillbaka till grunderna för att få framgång på tävlingsbanan. Den här övningen hjälper ryttaren att få hästen lydig och uppmärksam för både framåtdrivande och förhållande hjälper.

När hästarna tävlar mycket är det lätt att slarva lite med grundträningen och tänka att man inte vill nöta för mycket genom att hoppa även hemma i veckorna. Men med genomtänkta övningar och rätt anpassad hinderhöjd kan du ändå träna på lydnaden vid hoppning utan att det sliter.

– Att blanda trav- och galopphoppning i samma övning gör att man får svar på om hästen är tillräckligt lydig för att även fungera bra på tävlingsbanan, menar Lotta.

Den här övningen kan varieras på många olika sätt, och det är bra att träna på de olika bågarna, till exempel 1, 2 och 3 i banan, men också att rida 1, 2 och in i studsen (4) från andra hållet som uppvärmning. Rid också igenom de olika linjerna innan du sätter ihop hela banan.

Klicka på bilden för att öppna övningen som PDF-fil.
Klicka på bilden för att öppna övningen som PDF-fil.

Så här gör du:
Börja i trav på hinder 1, se vägen till cavalettibocken (2) och bryt sedan av till trav i god tid till hinder 3. Här gäller det att hästen accepterar innerskänkeln och inte blir för rak i svängarna, då är det svårt att få en jämn och rytmisk ridning.
Fortsätt i galopp till studsen (4) och ha redan över studsarna fokus på vägen till oxern (5).

Även här måste hästen formas runt innerskänkeln för att du ska komma rakt över oxern. Här är det viktigt att möta upp med vänsterskänkeln i språnget, sitta rakt över hästen men ha blicken åt vänster för att få hästen att landa i vänster galopp.

Fortsätt genom svängen till nästa oxer (6). Håll kontroll på högersidan i svängen så att den håller ytterbogen på plats och hoppar rakt. Bryt av till trav på rakt spår, använd gärna rösten för att få tillbaka hästen.

Svängen mellan bocken (8) och oxern (9) är ganska skarp så det gäller att ha en bra plan för hur du ska rida vägen. Återigen är det viktigt att hästen inte tränger mot innerskänkeln utan formar sig runt den och att du kan rida hästen så att den tar stöd på yttertygeln – något som är väldigt viktigt även på tävling.

Bryt av till trav i hörnpasseringen och vänd upp på travkrysset igen. Fortsätt sedan ner i en jämn galopp till den avslutande tvåkombinationen. Vill du göra banan ännu längre fortsätter du utanför travserien till oxern (5 och 9), bryter av till trav och börjar om från början igen.

Tänk på att:
Lägg ner mycket tid på att verkligen få hästen att forma sig runt innerskänkeln på de böjda spåren. Har du en häst som vill springa iväg och inte riktigt accepterar skänkeln kan du lägga en volt innan travserien (3), eller efter bocken (8). Även mellan hinder 4 och 5 kan det behövas en extra volt framför allt under uppvärmningen om hästen inte är lydig nog.

Det är lättare att få hästen att bryta av till trav när du har hjälp av en sväng. Då kan du flytta ut bakdelen och rida lite sidvärts för att få hästen att sätta under sig sina bakben bättre och snabbare komma i balans. När du bryter av på rakt spår kan du ibland få göra halt och rygga för att få hästen att bättre lyssna på dina hjälper.

En kommentar på "Var noga med grundträningen"

  1. Niclas Trav skriver:

    Tack för dina tips! Det verkar vara en riktigt bra övning. Vi kommer absolut att testa den. Fortsätt gärna dela med dig med dina träningstips. De är jätte uppskattade!

    MVH
    Curre