Planera för tävling och träning

Det gäller att hitta rätt balans mellan träning och tävling under säsongen. Här får du ett par bra tips att tänka på.
Det gäller att hitta rätt balans mellan träning och tävling under säsongen. Här får du ett par bra tips att tänka på.

Vår och höst är ofta perioder med mängder av tävlingar. Men hur tränar jag min häst när det är som mest tävlingar, och ska den vila på sommaren? Lotta Björe och Sylve Söderstrand tipsar om hur du kan tänka.

– Det gäller framför allt att lära känna sin häst och veta vilket upplägg som passar den bäst. Tänk på att det tar ungefär ett år innan du riktigt har koll på hur din häst fungerar, menar Lotta.

Att ha en bra balans mellan träning och tävling är viktigt av flera orsaker. Dels för att hästen ska hålla rent fysiskt, men också för att den ska motiverad. Det här kan ibland krocka med ryttarens ambition om att utvecklas och lära sig mer, men det går alltid att hitta en lösning.

– En bra tävlingsplanering är förstås viktigt, så att man har koll på att det blir lagom mycket tävlingar beroende på vilka mål man har satt upp, konstaterar Sylve.

Hur man lägger upp tävling och träning beror på många olika saker, till exempel:
• Hästens ålder.
• Vilka klasser du tävlar.
• Hur hästen är byggd (tung, lätt, stor, liten).
• Och inte minst hur hästen är som individ. Vissa tål mycket träning/tävling, andra behöver längre återhämtningsperioder för att inte skada sig eller ledsna på arbetsuppgifterna.

En yngre häst behöver ofta längre återhämtningsperioder för att utvecklas på rätt sätt. Till exempel släpper Lotta flera av sina femåringar på bete under ett par veckor efter Falsterbo.

En äldre häst mår däremot ofta bra av att inte ställas av helt, då den lätt blir lite stel i kroppen om den inte hålls igång. Men även den hästen måste få ta det lite lugnare, gå längre tid i hagen och få ett varierat arbete så att den kan koppla av mentalt utan att för den skulle stå helt still under ett par veckor.

– Det är en konst att matcha sin häst rätt så att den presterar på topp vid rätt tävlingar, det tar tid att lära sig och fråga gärna om du känner dig osäker, råder Lotta.

Sex bra saker att tänka på vid tävlings- och träningsupplägg:
1) Gör en tävlingsplanering. I den ska du ha skrivit in vilka tävlingar som är extra viktiga och som du vill satsa mer på. Här måste också finnas en planering för återhämtning, alltså när du inte ska tävla. Planera också in när hästen ska kontrolleras av veterinär, något som är bra att göra inför viloperioder.

2) Hoppträna mindre. Det är lämpligt att minska på hoppträningen under en intensiv tävlingsperiod. Blir hästen lite olydig över hinder på tävlingsbanan kan du träna mycket över bommar och cavalettibockar hemma. Det fungerar lika bra att lydnadsträna över bommar som över hinder, men sliter inte lika mycket på hästen.

3) Variera träningen. För att hålla hästen motiverad och göra den stark fysiskt är det viktigt att inte bara sitta i ridhuset eller på ridbanan och träna. Rid ut, klättra i backar, galoppera på fält och så vidare. Det här gäller förstås alla tider på året.

4) Välj rätt tävlingar. En häst kan inte vara i toppform hela tiden. Du måste därför våga välja bort tävlingar som inte passar in mot dina mål. Var också noga med att välja tävlingar med bra underlag, bra banbyggare och så vidare.

5) Var lyhörd. Känns din häst lite trött och inte så arbetsvillig? Var noga med att ge den så bra förutsättningar som möjligt genom att göra regelbundna veterinärkontroller och se till att den är rätt skodd – många hästar behöver till exempel sulor på sommaren när det kan vara hårt och torrt.

6) Lär känna din häst. Genom att lyssna på hur hästen reagerar på olika träningsmängd och tävlingsupplägg lär du dig så småningom hur du ska lägga upp tävling och träning på bästa sätt. Våga också fråga om du känner dig osäker. Det tar upp till ett år, och fyra årstider, för att veta hur hästen fungerar.