Final för Linn och Astrid i unghäst-VM

Linn Backman och Astree de Burgo i finalen av 6-årsklassen på Unghäst-VM.
Linn Backman och Astree de Burgo i finalen av 6-årsklassen på Unghäst-VM.

Ett enda svenskt ekipage i 6-årsklassen i unghäst-VM tog sig till final – Linn Backman och Astree de Burgo. Klart att Linn var nöjd med den prestationen.
– Hon var verkligen grym, konstaterade Linn stolt över ”Astrid”, som det speciella fuxstoet kallas.

264 6-åriga hopphästar från hela världen kom till unghäst-VM som varje år avgörs i belgiska Zangersheide. 39 av dessa fick vara med i finalen – bara att ta sig vidare är därmed en bedrift.

– Det var verkligen sjukt många hästar, klasserna höll på från morgonen till sen eftermiddag och att vara enda svensk som tog sig vidare till finalen känns riktigt bra, menar Linn.

Astree de Burgo är född i Frankrike med stjärnhingsten Kannan som pappa. Hon kom till Rekasta i december som 4-åring. Innan dess hade hon varit med i det franska 4-årschampionatet och var med i toppen av tävlingen.

Som 5-åring hoppade hon både 1.20 och 1.25-klasser, men då Linn bröt foten i en ridolycka på våren blev det inget Falsterbo på sommaren. Däremot red de Champion of the Youngster senare på hösten.

– Då hade jag ett tidsfel i första kvalet, minns Linn.

Stark sexårssäsong
I år har Linn kunnat matcha Astrid enligt planen vilket innebar att de började säsongen i Arezzo – och redan där satte hon sina felfria rundor i 1.30-hoppningar så att hon var färdigkvalad till Falsterbo tidigt på säsongen. Det blev också bra rundor i Falsterbo, trots att det inte blev någon final. Däremot var Linn och Astrid med i finalen på Champion of the Youngster nu i höstas, och även en plats till den nya stortävlingen Elmia Scandinavian Horse Show i oktober.

– Så nu när vi kommer hem får hon ta det lite lugnt ett tag, kanske gå någon liten inomhustävling och efter Elmia har hon tävlat färdigt för i år, berättar Linn.

Hoppats på bättre i finalen
Det gällde verkligen att rida på topp under unghäst-VM för att ta sig till final. I första kvalet fick Linn och Astrid en placering efter att ha varit felfria i första fasen och ridit i mål med ett tidsfel i andra fas.

Den felfria rundan i det andra kvalet räckte också till placering – och en plats i finalen. I finalen blev det sedan 8 fel plus 2 tidsfel och en 32:a plats totalt.

– Jag hade så klart hoppats på bättre i finalen. Det var små grejer som gjorde att vi fick felen och missar från min sida, vilket är väldigt irriterande. Däremot är jag nöjd med det som var bra i finalrundan. Hon har aldrig gjort något så svårt tidigare, menar Linn.

Astrid har ända sedan hon kom till Rekasta varit en dam med mycket åsikter om hur saker och ting ska skötas. Ibland har hon tyckt att det har gått för långsamt, och helt enkelt tagit bettet och gett sig iväg.

Men tack vare mycket tålamod och arbete så är Linn och hon betydligt mer överens om vad som gäller i dag än tidigare. Och den stora förändringar har kommit de senaste veckorna.

– Det är precis som bitarna har fallit på plats. Nu har jag kunnat hoppa fram i galopp utan att hon har stuckit för mig och nu när jag börjar kunna galoppera på mer så har hon själv backat av mycket bättre mot hindren – så i stället för att sitta och bromsa henne får jag nu börja rida på betydligt mer, berättar Linn och fortsätter:

Det här har gjort att hon inte alls är så svår att rida på tid som vi tidigare trott och hon är lätt att vända efter då hon har så bra balans.

Astrid: Modig, tuff och självsäker
Astrids fördelar som hopphäst är att hon har en fantastisk kapacitet, men också ett mod, en tuffhet och ett självförtroende som gör att hon inte bekymrar sig om något annat än själva hoppningen. Självförtroende kan ibland också vara en nackdel när hon bestämmer sig för att hon kan bäst själv – även om det har blivit bättre och bättre.

– Den här finalen var stor, svår och teknisk och det absolut svåraste hon har gjort. Det var en utmaning för mig också eftersom jag själv inte har ridit stora klasser på ett tag, men man får verkligen blodad tand att ta sig tillbaka, menar Linn.

Tufft för Chattanooga
Linn hade även med sig 6-åriga Chattanooga till unghäst-VM. Det blev 4+9 fel i de båda kvalrundorna och förstås långt från en finalplats.

– Han har skött sig bra under VM och fått en väldigt bra erfarenhet härifrån. Det är absolut det svåraste han har gjort och det var inga dåliga rundor han presterade, berättar Linn, och fortsätter:

– Men han är mindre rutinerad, och det märks. Vi har mer att jobba på innan han kan göra felfria rundor nu när han ska börja gå mot klockan lite mer.

Chattanooga har inte varit på Rekasta ett år ens, då han kom till stallet i november 2015.

– Förhoppningen är förstås att hästarna ska kunna vara med i unghäst-VM även nästa år, menar Linn på väg hem från Belgien.

Fakta: Rekastas hästar på Unghäst-VM
Astree de Burgo, f-10, sto, SF e. Kannan-Socrate de Chivres, äg. Stall SMS
Chattanooga, f-10, val, oldb. e. Cornet’s Prinz-Caprilli, äg. Jumper Horses Sweden AB/John Österdahl

 

Här är två av Linn och Astree de Burgos ritter vid unghäst-VM: