”Bort med gramantygel på tävling”

Här är gramanen rätt anpassad för normal ridning. Py Jägerden låter hästen gå utan att känna ett tvång från gramantygeln. Skulle hon däremot slå upp huvudet högt skulle gramanen ta emot.
Här är gramanen rätt anpassad för normal ridning. Py Jägerden låter hästen gå utan att känna ett tvång från gramantygeln. Skulle hon däremot slå upp huvudet högt skulle gramanen ta emot. Sylve tycker att gramantyglar bara borde få användas vid träning under överinseende av en rutinerad tränare, och inte alls på tävling.

Schweiz har infört förbud mot gramantygel på tävling, och Tyskland håller på att se över sina regler över användning av gramanen. Sylve tycker att Sverige borde följa efter.

– Jag tycker att det är ett intressant beslut man har tagit i Schweiz, även om jag inte vet exakt vad som ligger bakom det. Jag stöder att man inte bör få rida och hoppa med graman på tävling, konstaterar Sylve.

Här visar Py hur det inte ska se ut när man rider hästen på graman.
Här visar Py hur det inte ska se ut när man rider hästen på graman. Tyvärr använder många gramantygeln på ett felaktigt sätt.

Egentligen tycker Sylve att gramantygeln kan vara bra – om den används rätt. Men han har sett allt för många som använder tygeln på ett felaktigt sätt och då blir den i stället ett farligt hjälpmedel för hästen.

– Om man hoppar på den när den är allt för kort kan inte hästen använda huvud och hals för att balansera i språnget, och följden blir att hästen får ont både i munnen och nacken när den hoppar, menar Sylve.

Därför tycker Sylve att gramantygeln bara borde få användas under träning när ryttaren har hjälp av en skicklig och rutinerad tränare som kan se till att den används på rätt sätt, och inte alls på tävling.

– Man måste alltid ha stor respekt för hästen när man rider och använder hjälptyglar. Jag tycker att Svenska Ridsportförbundet skulle behöva analysera hjälptyglar i stort. Till exempel är det tillåtet i en del länder att upp till vissa nivåer tävla på fast martingal, som är mycket bättre att använda för både häst och ryttare om den är rätt anpassad, konstaterar Sylve.

Schweiz gramanförbud innebär att hjälptygeln inte får användas alls på hopptävlingar. I Tyskland får man i dag använda den på prisutdelning och under framridning, men inte i hoppning. I Nederländerna får den användas endast i samband med prisutdelningar.

Däremot får man i Sverige använda alla slags hjälptyglar i samband med hoppning från 1.30-klasser och uppåt, och vid all framridning på stor häst. På ponnytävlingar är dock inga hjälptyglar alls tillåtna.